top of page

BCCN Nederlands Kampioenschap 2017


De top van Nederland

22,23 & 24 juli 2017 te Boxmeer

Afgelopen weekend werd de laatste kwalificatieronde schapendrijven voor de Border Collie Club Nederland in Boxmeer bij Wim en Joke Jans gehouden. Deze kwalificatieronde op vrijdag en zaterdag geldt tevens ook als voorronde voor de finale op zondag waar 16 handlers mochten strijden voor de titel Nederlands Kampioen. Dit weekend liep de top van Nederland (die ook geselecteerd zijn voor de World Trial 2017 in Opmeer) een spannend potje schapendrijven.

Finale

Zondag bij de finale was de Dutch Sheep Dog Society zeker aanwezig om naar een deel van het Nederlands team van de World Trial te kijken. De finale werd gelopen met totaal 20 schapen, 10 schapen aan de ene kant en 10 (waarvan er 5 een band om hadden) aan de andere kant, de dubbele outrun. Eerst moest koppel één opgehaald worden en richting handler gebracht worden, daarna moest het tweede koppel gehaald worden door middel van een Look Back voor de hond, sommige pakte dit direct op en draaide gelijk de juiste kant op en kwamen met het tweede koppel aan. Als het tweede koppel op de hoogte is van het eerste koppel mag de handler zijn hond sturen om deze erbij te halen. Hierna kan met alle twintig schapen met een draai rond de paal de drive gestart worden. Zodra de drive gelopen is worden alle twintig schapen verzameld in de scheidingsring dit noemen ze the international shed. De bedoeling is dat de schapen met de banden in de ring blijven staan en alle schapen zonder uit de ring gezet worden. De hond mag maar één keer de schapen scheiden, daarna mag die alleen nog maar schapen tegen houden of ophalen. De Handler moet zelf de schapen zonder band eraf pellen. Twee van de drie (Handler, schapen en hond) moeten in de ring blijven staan. Zodra dit gelukt is worden de vijf overgebleven schapen met band gepend. Voor deze run kreeg iedereen een half uur wat erg lang lijkt maar dit heb je zeker nodig in de ring.

Deelnemers finale

De 16 handlers die mochten strijden voor de titel zijn:

 • Eric van der Aa - Dot

 • Priscilla Augustijn - Bruce

 • Caroline Visser Nan

 • Kees Kromhout - Bryn

 • Serge van der Zweep - Llanfarian Jenny

 • Ben van Esch - Gael

 • Ron Snoeck Conquest - Kate

 • Ellen van der Zweep - Joe

 • Ellen Lagerveld - Kanly the Big Saren

 • John Jansen - Lowlands Blacksmith Mase

 • Piet Heuvelman - Gypsy

 • Susanne Lejuez - Gain

 • Erik Groot - Lad

 • Roy Terpstra - Whitemoorborders Colin

 • Tjitse Terpstra - Llanfarian Bet

 • Serge van der Zweep - Gary

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking werd na afloop van de runs bekend gemaakt door de Course Director Conrad van der Meer en Ellen van der Zweep van de COWS van de BCCN.

Eerst werden de prijzen van het kwalificatie weekend uitgereikt, daarna de speciale prijzen zoals;

 • Clubkampioen seizoen 2016-2017 Serge van der Zweep - Gary

 • Best vrouwelijke handler seizoen 2016-2017 Susanne Lejuez

 • Best international Shed van de finale Roy Terpstra - Whitemoorborders Colin

Daarna werd de nummer 1 t/m 3 bekend gemaakt van de finale, nummer 1 is dan ook gelijk Nederlands Kampioen 2017 kwalificatie klasse BCCN

 1. Serge van der Zweep - Gary (152)

 2. Tjitse Terpstra - Llanfarian Bet (140)

 3. Serge van der Zweep - Llanfarian Jenny (136)

Wij van de DSDS willen Serge van der Zweep dan ook feliciteren met deze behaalde titel ‘Nederlands Kampioen 2017’

Europees Kampioenschap in Noorwegen

In het seizoen 2016-2017 is er ook gestreden om geselecteerd te worden voor het Europees Kampioenschap dat dit jaar in augustus in Noorwegen gehouden gaat worden. De winnaar van de finale van afgelopen zondag is gelijk benoemd tot ‘Team Captain’. Het geselecteerde team ziet er als volgt uit;

 1. Serge van der Zweep - Gary (teamcaptain)

 2. Serge van der Zweep - Llanfarian Jenny

 3. Roy Terpstra - Whitemoorborders Colin

 4. Erik Groot - Lad

 5. Wil Schellekens - Stacey

 6. Susanne Lejuez - Gain

 7. Piet Heuvelman - Gypsy

 8. Tjitse Terpstra - Jam the Big Saren

Reserve:

Tjitse Terpstra - Llanfarian Bet

Ernest Smeenk- Conquest Jethro

Een aantal zullen dit jaar zowel aan de de World Trial als aan het Europees Kampioenschap deelnemen. Wij wensen alle deelnemers heel veel succes!

bottom of page