Challenger Cup finale 2015 Het verslag


Op zaterdag 7 november en zondag 8 november vonden de Challenger cups klasse 1 en klasse 2 van de Dutch Sheep Dog Society plaats. Op het grote veld van de aeroclub in Nistelrode was een Engels parcours opgebouwd en werd er gelopen met Drentse heideschapen. Naast deelnemers die daadwerkelijk aan de voorronden hadden meegedaan was de wedstrijd open voor inschrijving zonder deelname aan de finale, waardoor er 2 flink gevulde wedstrijddagen waren met een verscheidenheid aan handlers en honden. De Challenger cup is een competitie voor de beginnende schapendrijver, gericht op stimulatie om aan wedstrijden mee te doen. In verschillende delen van het land, o.a. Noordwijk, Helenaveen en Blitterswijk, zijn afgelopen jaar particuliere wedstrijden georganiseerd waarbij men punten kon verdienen voor de ranking van de Challenger cup. De 10 beste handlers uit beide klassen mochten aan de finale meedoen. De zaterdagochtend begon met de halve finale voor de klasse 1 deelnemers, gejureerd door Eric van AA. Enigszins geïntimideerd door de grote afstand van de outrun naar de startpaal, begon ieder zijn run. De één bleef moedig bij de paal staan tijdens de outrun, anderen kozen voor meer controle en liepen, ondanks de aftrek van punten, naar de fetchhekken om de hond beter op te kunnen vangen. Wat waren de schapen snel zeg. Veel koppels schapen kwamen in volle rengalop, met een afwijking naar de rechterkant van het veld, richting startpaal denderen waardoor menig hond en handler de fetchhekken miste en al moeite genoeg had om de schapen richting startpaal (pion) te drijven. De schapen reageerden ook sterk op het flanken van de honden met scherpe wendingen en sprongen waardoor menig handler zijn handen vol had om de schapen op lijn te houden, laat staan de poorten van de drive mee te pakken. De resultaten bij het pennen waren zeer uiteenlopend. Terwijl de ene combinatie met grote controle een koppeltje schapen de pen in dreef, kreeg een ander het in zijn geheel niet voor elkaar. In de kantine van de Aeroclub maakte Jolanda van der Meer, als afgevaardigd bestuurslid van de Dutch Sheep Dog Society de finalisten bekend. Sommige deelnemers waren hoogst verbaasd dat ze het tot in de finale gehaald hadden. Rene Overklift met Butch, Erika Ham met JJ, Barbara de Wit met Rowan, Pauline Dijksman met …….en Jack van Dongen met Gigi mochten de challenge aangaan voor de eer