top of page

Challenger Cup finale 2015 Het verslag


Op zaterdag 7 november en zondag 8 november vonden de Challenger cups klasse 1 en klasse 2 van de Dutch Sheep Dog Society plaats. Op het grote veld van de aeroclub in Nistelrode was een Engels parcours opgebouwd en werd er gelopen met Drentse heideschapen. Naast deelnemers die daadwerkelijk aan de voorronden hadden meegedaan was de wedstrijd open voor inschrijving zonder deelname aan de finale, waardoor er 2 flink gevulde wedstrijddagen waren met een verscheidenheid aan handlers en honden. De Challenger cup is een competitie voor de beginnende schapendrijver, gericht op stimulatie om aan wedstrijden mee te doen. In verschillende delen van het land, o.a. Noordwijk, Helenaveen en Blitterswijk, zijn afgelopen jaar particuliere wedstrijden georganiseerd waarbij men punten kon verdienen voor de ranking van de Challenger cup. De 10 beste handlers uit beide klassen mochten aan de finale meedoen. De zaterdagochtend begon met de halve finale voor de klasse 1 deelnemers, gejureerd door Eric van AA. Enigszins geïntimideerd door de grote afstand van de outrun naar de startpaal, begon ieder zijn run. De één bleef moedig bij de paal staan tijdens de outrun, anderen kozen voor meer controle en liepen, ondanks de aftrek van punten, naar de fetchhekken om de hond beter op te kunnen vangen. Wat waren de schapen snel zeg. Veel koppels schapen kwamen in volle rengalop, met een afwijking naar de rechterkant van het veld, richting startpaal denderen waardoor menig hond en handler de fetchhekken miste en al moeite genoeg had om de schapen richting startpaal (pion) te drijven. De schapen reageerden ook sterk op het flanken van de honden met scherpe wendingen en sprongen waardoor menig handler zijn handen vol had om de schapen op lijn te houden, laat staan de poorten van de drive mee te pakken. De resultaten bij het pennen waren zeer uiteenlopend. Terwijl de ene combinatie met grote controle een koppeltje schapen de pen in dreef, kreeg een ander het in zijn geheel niet voor elkaar. In de kantine van de Aeroclub maakte Jolanda van der Meer, als afgevaardigd bestuurslid van de Dutch Sheep Dog Society de finalisten bekend. Sommige deelnemers waren hoogst verbaasd dat ze het tot in de finale gehaald hadden. Rene Overklift met Butch, Erika Ham met JJ, Barbara de Wit met Rowan, Pauline Dijksman met …….en Jack van Dongen met Gigi mochten de challenge aangaan voor de eerste, tweede en derde plaats. Ook werd er nog even voor Gerard Kokkedee gezongen omdat hij (maanden geleden al) 50 jaar geworden was. Onder genot van worstenbroodjes, tosti’s en bakken koffie, werd er nog even pauze gehouden zodat de finalisten zich mentaal konden voorbereiden en de rest nog even kon napraten over de gelopen runs.

En toen de finale!


De outrun was nog 50 meter verder dan in de halve finale en de finalisten mochten niet verder dan vanaf de scheidingsring hun hond ondersteunen. De schapen wisten inmiddels waar de afvoer was waardoor ze nog wat moeilijker op lijn te houden waren, maar de honden kenden inmiddels het parcours waardoor ze al wisten dat ze een flink eind moesten lopen voordat ze schapen tegen zouden komen tijdens de outrun. Ook werd er in de finale van de handlers verwacht dat zij de schapen zouden scheiden en dat bleek flink lastig te zijn. De schapen leken aan elkaar geplakt te zijn en mening finalist had moeite om een gaatje te maken en de hond in te roepen. Uiteindelijk werd Erika van der Ham met grote voorsprong (75 punten totaal) de ware kampioen met haar JJ, zij won de beker en de wisseltroffee voor de CC klasse 1, gevolgd door Jack van Dongen met zijn Gigi (55 punten) die dus 2e geworden is en mocht Rene Overklift met Butch met de derde prijs naar huis.

 

Zondag klasse 2

De zondag begon met dikke mist dat als een deken over het veld lag. Hierdoor moest de wedstrijd worden uitgesteld tot 10 uur zodat de jury, dit keer John Jansen, in staat zou zijn om daadwerkelijk ook nog iets te kunnen zien. Ook de Bordercollieshop, die zaterdag ook aanwezig was, kon pas later opstarten omdat het vreselijk vochtig was. Wat een weerzien van bekenden was het, de sfeer was meteen goed en naast enige competitiedrang gunde iedereen de ander ook het beste. De stemming was meteen gezet toen de organisatie een geintje uithaalde (of dat per ongeluk of met opzet is gebeurd, is bij de schrijver niet bekend). Toen Peter van Eekelen aan het touwtje de pendeur wilde openen keek hij verbaast op dat het hek niet meewerkte. Men had het hek omgedraaid zonder het touwtje te verplaatsen, waardoor je kon trekken wat je wilde, een nette zwaai wilde het hek niet maken. Ook deze dag waren de schapen in hun opperbeste snelheid en wendbaarheid. De uitdaging was groot en menig handler moest hard werken om er iets moois van te kunnen maken. Desalniettemin werden er mooie runs gelopen en mochten opnieuw 5 combinaties zich voor de finale plaatsen. Yvonne Duyn met Shay, Marco de Jong met Jill, Peter van Eekelen met Jim, Ben van Esch met Gael en David Maree met Dan mochten de strijd aan voor beste klasse 2 combinatie van Nederland 2015.

 

De finale

In de finale was de outrun maar liefst 250 meter en moesten de handlers, scheiden, pennen en single-en, waarbij in het laatste geval 1 schaap met halsband moest worden afgescheiden van de koppel. Aangezien het al een hele uitdaging was om de schapen over het parcours te sturen was met deze extra moeilijkheidsfactor de challenge compleet. Als beste mocht Peter van Eekelen met zijn hond Jim de 1e prijs en de wisseltroffee in ontvangst nemen, werd David Maree met Dan welverdiend tweede en Ben van Esch derde met zijn hond Gael. Ook vandaag reikte Jolanda van der Meer, als afgevaardigde van het bestuur van de Dutch Sheep Dog Society de prijzen uit en gingen winnaars, jury, organisatie en delegatie DSDS samen op de foto bij de pen. Alles bij elkaar was het een geweldig weekend op een schitterende locatie, waarbij de handlers met hun honden en een kudde uitdagende schapen voor een mooie afsluiting van het Challenger Cup seizoen 2015 hebben gezorgd. Alle lof naar de organisatie die dit heeft weten te realiseren! De Trial Commissie en het bestuur van de Dutch Sheep Dog society kijken met lof en bewondering terug op een mooi jaar schapendrijven in de klasse 1 en 2. Klaar voor een vervolg in 2016!

 

Uitslagen

 

Foto's Klasse 1 zaterdag

Foto's Klasse 2 zondag

bottom of page